Pages

Wednesday, January 11, 2012

Eten in Indonesië: Groente en Fruit (deel 2)

Nog een paar bijzondere vruchten die ik vandaag tegenkwam in The Food Hall in Plaza Indonesia (een supermarkt die over het algemeen nog wat duurder is dan Farmers Market Epicentrum).

Rode Watermeloen 
(Bahasa Indonesia: Semangka Merah)

Smaakt hetzelfde als de geimporteerde watermeloenen in Nederland.

De prijs? 690 rupiah per 100 gram (6 eurocent) bij The Food Hall, bij de Farmers Market slechts 3 eurocent.

De prijs (en beschikbaarheid) hangt ook af van de tijd van het jaar (zoals voor veel vruchten geldt).




Papaja  (Bahasa Indonesia: Pepaya)

De papaja komt oorspronkelijk uit Centraal Amerika en noordelijk Zuid Amerika, maar wordt tegenwoordig in de meeste tropische landen gekweekt.

De smaak hangt af van de bereiding. Een rijpe, rauwe papaja heeft een zoete smaak en is naar mijn mening vaak wat 'melig'.

De papaja wordt in de Indonesische keuken ook in warme gerechten gebruikt. Zo vind je gekookte (onrijpe) groene papajas en jonge bladeren in Sundanese lalab (salade) en papaja bloemknoppen in Noord Sulawesische 'Tumis Bunga Pepaya' (gefrituurde papayabloemen).

De Californische papaja op de foto kost 1090 rupiah (zo'n 9 eurocent) per 100 gram.

Mango 
(Bahasa Indonesia: Mangga)

De mango is (als zij goed rijp is) altijd zoet, maar de ene soort is zoeter dan de ander. Er zijn hier veel verschillende mango's:

Mangga harum manis (zie foto), mangga indramayu, mangga gedong, mangga kelapa,  mangga  gadung,  mangga arumanis en mangga golek...

De prijs? 900 tot 2000 rupiah (8 tot 17 eurocent) per 100 gram, afhankelijk van de soort, supermarkt en tijd van het jaar.

Mangistan / Mangosteen 
(Bahasa Indonesia: Manggis)

Deze vrucht komt van nature voor in Zuidoost Azië.

De witte zaadmantel heeft een zoetige smaak. Net als Ramboetan (zie vorige post) vind ik de smaak vergelijkbaar met de smaak van lychee.

Voor 100 gram manggis betaal je hier zo'n 2095 rupiah (18 eurocent).

Je kan de vrucht trouwens gemakkelijk openduwen met je vingers om bij de zaadmantel te komen. Als de vrucht overrijp is, is dit echter een onmogelijke opgave... Zelfs een scherp mes en hamer helpen niet (ja, dit heb ik echt geprobeerd).

Andere bijzondere vruchten waar ik nog geen foto's van heb en die je niet in Nederland kan vinden (of onbetaalbaar zijn) zijn Salak en Durian.


No comments:

Post a Comment