Pages

Saturday, August 30, 2014

Wonen in Jakarta: Ziekenhuizen, huisartsen en medicijnen

Ziekenhuizen 

Er zijn goede ziekenhuizen in Jakarta, maar lang niet alle ziekenhuizen zijn goed. Bovendien spreekt het personeel vaak geen of slechts zeer beperkt Engels. Een van de beste ziekenhuizen met Engelssprekend personeel is Siloam (uit eigen ervaring). 

Sommige behandelingen en tests (bijvoorbeeld een bloedtest) kunnen heel prijzig zijn, afhankelijk van het ziekenhuis. Vraag vooraf wat de kosten zijn en als je het idee hebt dat het erg duur is, informeer bij een ander ziekenhuis. De prijzen kunnen namelijk sterk verschillen per ziekenhuis.

Huisarts 

In Jakarta heeft men niet zoals in Nederland een eigen huisarts. 'Huisartsen', of general practitioners, werken in ziekenhuizen en klinieken en je kan in principe een afspraak maken bij elke 'huisarts'. In sommige ziekenhuizen zijn er spreekuren en kan je van te voren geen afspraak  maken.

Als je een afspraak wilt maken, kan je via de website van het ziekenhuis het telefoonnummer opzoeken en bellen. Spreek langzaam Engels. Je kan ook bij het ziekenhuis langs gaan en bij de receptie een afspraak maken.

Hou er rekening mee dat je vaak lang moet wachten en assertief moet zijn. Het is aan te raden zelf bij te houden wanneer je aan de beurt bent en als het erg lang duurt te checken of je nog op de lijst staat.

Hygiene

De hygiene standaard is in vele ziekenhuis lager dan in Nederland. Let  er voor de zekerheid op dat schone instrumenten gebruikt worden. Mijn eigen ervaring is dat een arts een in tissue gewikkeld instrument pakte om in mijn oor te kijken en het leek er op dat dit instrument niet goed gesteriliseerd was. Geen fijn idee. Dit was in MRCCC. In andere ziekenhuizen heb ik dergelijke situaties niet zelf meegemaakt.

Medicijnen

  • Houd er rekening mee dat niet alle medicijnen eenvoudig te verkrijgen zijn. Er is een kans dat je langs verschillende ziekenhuizen moet om uit te vinden welk ziekenhuis het juiste medicijn heeft. Ook is het is handig om zelf via internet merknamen etc. op te zoeken, want vaak worden andere merken gebruikt dan in Nederland.
  • Sommige antibiotica zijn zonder recept verkrijgbaar, maar voor meer specifieke medicijnen is een recept van een huisarts (general practitioner) nodig. 
  • Artsen zijn over het algemeen zeer gewillig in het voorschrijven van medicijnen. Iets te gewillig misschien, dus is het belangrijk om zelf op te letten. 
  1. Je krijgt soms onnodige medicijnen, omdat dit de dokter een extraatje oplevert. Zoals medicijnen tegen griep of verstopte neus. 
  2. Gebruik je andere medicijnen? Heb je bepaalde allergieën? Meld dit zelf, want hier wordt vaak niet om gevraagd.
  • Voor de zekerheid kan het ook handig zijn zelf uit te zoeken of het voorgeschreven medicijn gebruik kan worden met andere medicijnen, via internet of door een arts in Nederland raad te plegen.
  • Je krijgt over het algemeen weinig of geen instructies over het gebruik van het medicijn en medicijnen worden vaak zonder bijsluiter gegeven. Zoek via internet de bijsluiter op als deze niet door de apotheek verstrekt wordt.

Kosten declareren

Als je ziektekosten wilt declareren, vraag dan om een afschrift in het Engels. 



4 comments:

  1. Hoi,

    Ik ga (jippie) 2,5 week naar Indonesie. In het verleden ben ik redelijk ernstig ziek geworden in het buitenland omdat ik iets gegeten had wat blijkbaar niet handig was. Nu vraag ik me sterk af wat wel en niet handig is om te eten in Indonesie (Java-bali). Sommig emensen geven aan geen vlees te eten, en anderen zelfs geen fruit :O. Dat vind ik wel jammer. Heeft u misschien tips?

    Groet

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi Fieke,

      Wat leuk dat je naar Indonesië gaat! Ik heb op mijn engelstalige blog een post geschreven met tips over eten in Indonesië. Misschien heb je er wat aan:
      http://myjakartapost.blogspot.nl/2014/06/food-tips-for-new-expats-or-tourists-in.html

      Kort samengevat heb ik de volgende tips:

      - Eet in restaurants in malls, die zijn relatief “veilig”. Eet kleine hoeveelheden als je in “food courts” in malls eet of in restaurantjes langs de weg (alles buiten malls) en drink er veel mineraal water bij.
      - Ga alleen naar restaurants die redelijk druk zijn, want die zijn kwalitatief vaak beter (vandaar dat ze meer klanten hebben).
      - Eet geen rauwe groenten en alleen fruit dat goed geschild is. Je krijgt vaak bij restaurants wat sla, tomaat en komkommer bij gerechten, maar die kan je voor de zekerheid beter laten liggen (er zit nog wel eens een wormpje ofzo in...)
      - Drink geen ice tea of water met ijsklontjes met onregelmatige vorm. Waarschijnlijk hebben ze hiervoor geen mineraal water gebruikt. Je kan altijd vragen of ze drinken in een flesje/blikje hebben (vaak hebben ze “teh botol” of coca cola in een flesje).
      - Eet geen chili saus en andere saus uit potjes op de tafel: die staan er soms al lange tijd (in hoge temperaturen).

      Daarnaast zijn er veel mensen die last hebben van kokosmelk (en bijv. kramp krijgen van rendang of soto betawi) en kan je altijd vragen om je maaltijd niet pittig te maken (als je je maaltijd bestelt kan je er bij zeggen: “tidak pedas’ (= niet pittig) )

      Verder zou ik voor de zekerheid altijd een buiktyfusvaccinatie nemen als je naar Indonesië gaat.

      Hopelijk heb je wat aan deze tips en ik wens je een hele fijne vakantie in Indonesië!

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. PS. Vlees eten kan trouwens wel gewoon naar mijn mening, maar als ik zeker wil zijn, kies ik altijd iets dat gefrituurd is ("goreng"): want als vlees gefrituurd is weet je in ieder geval vrijwel zeker dat het heet genoeg (en niet te kort) gebakken is :)

      Delete